Bestrijding emelten op greens + Local Rule

Op de baan hebben wij momenteel last van grasetende insecten, ‘emelten’ om precies te zijn.

Geplaatst op 24-03-2021

Momenteel is er weer sprake van overlast door emelten. “Emelten” is de verzamelnaam voor de larve van verschillende soorten langpootmuggen. De schade aan de greens/fairways/rough wordt voornamelijk veroorzaakt door de kraaien en zwanen die op zoek zijn naar de emelten. Momenteel zijn de emelten minder actief op de fairways, en verplaatsen zij zich helaas naar de greens. Dit zijn met name de volgende greens: hole 4 / 6 / 13 (grote baan) en hole 4 (par 3 baan).

Tijdelijke Local Rule

Op de greens en andere plaatsen waar de kraaien/kauwen schade hebben aangericht aan de baan, kan de volgende tijdelijke Local Rule toepassen: 

“Schade aan de baan, aangericht door dieren op zoek naar larven, engerlingen en dergelijke, alsmede gerepareerde schade, mag beschouwd worden als abnormale baanomstandigheid en worden ontweken volgens regel 16.1b als de bal in het algemene gebied ligt of regel 16.1d als de bal op de green ligt.”

Emelten tegengaan en bestrijden

Uiteraard heeft het tegengaan en bestrijden van de emelten onze aandacht. Op hole 6 en hole 15 zijn deze week twee zogeheten "Hawk Eyes" geplaatst. De Hawk Eyes is een stille vogelverschrikker die alle ongewenste vogels verjaagt. De eerste waarnemingen zijn positief: er zijn minder tot vrijwel geen kauwen en/of kraaien gespot sinds de Hawk Eyes zijn geplaatst. 

Op korte termijn vinden er werkzaamheden plaats op alle greens, waarbij biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet. Gedurende maximaal 5-10 minuten per green worden de greens gespoten. Waarschijnlijk gebeurt dit tussen het spel door waardoor je er minimale tot geen hinder van zult ondervinden. NB: de werkzaamheden kunnen alleen plaatsvinden bij een bodemtemperatuur van 8+ graden, waardoor de werkzaamheden nog heel even op zich laten wachten. 

Onze excuses voor het ongemak.

◄  Terug